0%

Blazen door de Champagne poeder

Amazing Alberta

5

Poeder zo licht dat het lijkt alsof je zweeft wanneer je je off-piste begeeft , ruige Rocky’s en vriendelijke Canadezen. Banff National Park in Alberta, Canada is een droomlocatie voor iedereen, van beginner tot ver gevorderde, die eens wat anders wil dan de Alpen. “We knallen door bossen heen, tussen de bomen, terwijl het lichte poeder ons om de oren stuift.”

Tekst: Marco Barneveld

Ik sta bovenaan een wat men in het Canadese Lake Louise een piste noemen. Deze muur van poeder met een gemiddeld percentage van 50% heeft de illustere naam Stampede. Naast me staat Steve, voormalig wereldkampioen free-ride en Big Mountain skiën. Ik kan aardig skiën, al zeg ik het zelf, maar dit is toch wel even een afdalinkje om respect voor te hebben. “Is this possible?” vraag ik een beetje piepend, al komt dat piepende geluid dat uit mijn mond komt uiteraard van de ijzige kou die op mijn keel slaat. Min vijfendertig is geen temperatuur voor watjes. “Yeah, sure,” zegt Steve en gooit de punten van zijn ski’s scherp schuin de helling af. Sierlijk draait hij kort in een stuifwolk van in het zonlicht oplichtende stuifsneeuw naar beneden. Enkele tientallen meters staat hij stil. “Kom je nog?!”

Klaar om een sneeuwmuur af te dalen.

Klaar om een sneeuwmuur af te dalen.

Ik duik er ook af. De poedersneeuw is licht, het draaien kost me veel minder moeite dan in diepsneeuw in de Alpen. De helling is wreed stijl, maar toch lukt het me om goed grip te houden. Ik stop hijgend naast Steve. “Dat doe je goed,” zegt Steve, “Maar ik zal je een paar tips geven zodat je de rest nog makkelijker kunt pakken.” Ik knik. “Heb je een fiets? Wanneer je afdaalt, hou je handen en je stokken dan vast alsof je het stuur van je fiets vasthoudt. Op die manier is je lichaam precies boven je zwaartepunt gecentreerd en kun je beter in de gaten houden dat je niet achterover hangt. Dan maak je namelijk snelheid en verlies je de controle. Die controle gaat het namelijk om bij dit soort afdalingen. Daarom moet je zorgen dat je goed remt iedere bocht. Zorg ervoor dat je wanneer je een bocht maakt, de punten van je ski’s eigenlijk weer omhoog de berg opdraait. Zo rem je het sterkst. Probeer nog eens?”

Dat is pas goed de champagne poeder afknallen.

Dat is pas goed de champagne poeder afknallen.

Toch knap. Ski al jaren off-piste maar met deze twee ogenschijnlijk simpele tips, kom ik ineens twee keer goed van de helling af. Heerlijk!

Ik bevind me in Banff National Park, Alberta, Canada. Het Banff National Park werd al opgericht in 1883 en is daarmee het oudste nationale park van Canada en het derde nationale park ter wereld.  Yellowstone in de Verenigde Staten was met haar geboortejaar 1872 net een paar jaar eerder. Drie bouwvakkers van de Canadian Railway Pacific bezorgden Banff de status van nationaal park. De mannen kwamen tijdens de aanleg van een spoor een grot met heetwaterbronnen tegen. Daarmee werd de toeristische waarde van Banff ontdekt. Tegenwoordig zijn de bronnen nog steeds een van de populairste attracties van het park.

De Canadese Rocky Mountains zijn adembenemend en Banff is het hart van deze Canadese Rockies, en ligt op de grens van de provincies Alberta en British Columbia Grote meren, scherpe bergtoppen dan weer glooiend en golvend. Gletsjers, uitgestrekte wintersportgebieden, ijsvlaktes, toendra, beren, elanden. Je vindt het er allemaal in overvloedige overvloed.

 

De Canadese Rocky Mountains zijn adembenemend.

De Canadese Rocky Mountains zijn adembenemend.

In Banff, met een oppervlak van 6.641 vierkante kilometer, waan je je een pionier. Alleen zijn de huifkar en het modderpad veranderd in een grommende 4×4 en een strakke Highway. Het adembenemende uitzicht is ongerept en onveranderd. Begrijpelijk dat het een UNESCO World Heritage Site is. Het gebied ligt op twee rijden van de luchthaven van Calgary. Hier wordt dagelijks op gevlogen door KLM. De vlucht naar Calgary duurt circa 10 uur. Lijkt lang, maar met het inflight entertainmentsysteem van KLM lijkt de tijd net zo hard te vliegen als het vliegtuig zelf.

Langs de Trans Canada Highway rij je af en toe door Wild West achtige dorpjes. Ok, toen hadden ze de neonlichten nog niet uitgevonden, maar als je daar doorheen kijkt waan je je in vervlogen tijden.

Banff, het plaatsje zelf, is een echt Amerikaanse dorp. Niet te vergelijken met een plaatsje uit de Alpen, maar daar zijn we hier ook niet naar op zoek. Hier zijn we voor een andere wintersportbeleving. En, ik ben ontzettend benieuwd naar die magische sneeuw die ze hier champagne powder noemen. Volgens de mythe de allerbeste sneeuw ter wereld zich bevindt. Licht, ongrijpbaar. De droom van iedereen die zich wel eens buiten de pistes waagt.

Banff, het plaatsje zelf, is een echt Amerikaanse dorp.

Banff, het plaatsje zelf, is een echt Amerikaanse dorp.

Het skigebied rondom Banff bestaat uit drie gebieden; Ski Norquai, Sunshine Village en Lake Louise Mountain Resort. Dit laatste gebied bevind zich bij het plaatsje Lake Louise en is ongeveer een uur rijden van Banff. Sunshine Village en Ski Norquai liggen onder de rook van Banff. Vanuit Banff en Lake Louise zijn de skigebieden gratis te bereiken met zeer frequent rijdende shuttlebussen. De wachttijden bij de liften zijn opvallend kort. Gasten kunnen gratis gebruik maken van skiguides, kom daar maar eens mee aan in de Alpen. Ze nemen je in klein groepjes skiërs van eigen niveau mee het gebied in. De perfecte manier om kennis te maken met de bekende Canadese champagne poedersneeuw.

Een scheur in het ijs bij Lake Louise.

Een scheur in het ijs bij Lake Louise.

De gondel bij Sunshine Village draait niet. Dat is namelijk niet verantwoord bij een temperatuur van min achtendertig (-38!!) dus is het wachten geblazen totdat de zon over de bergen komt en de temperatuur iets stijgt tot boven de min vijfendertig. Het kan hier koud zijn. Heel erg koud. Zaak is dan ook om je goed voor te bereiden met veel laagjes en ervoor te zorgen dat alles bedekt is. Shannon, onze gids, checkt regelmatig onze gezichten wanneer we uiteindelijk aan het skiën zijn. “Wanneer je witte vlekken in je gezicht krijgt, moet je oppassen,” zegt Shannon. “Dat is het begin van frostbite. Vaak is dat het tipje van je neus of een andere plek in je gezicht. Hou dan je handen voor je hoofd en blaas warme lucht in je handen. Daarmee verwarm je snel de plek.” Ik had overigens nergens last van.

In Sunshine Village kun je skiën en boarden van half november tot eind mei. In Canada rekenen ze niet in aantallen kilometers piste in Wintersportgebieden maar in hectaren. Gids Shannon legt uit waarom dat is. “Dat komt omdat je gewoon overal mag skiën en je dus, mocht er onverhoopt is misgaan, binnen de grenzen van het gebied, reddingswerkers je ook overal komen halen.” Sunshine Village beslaat maar liefst 1335 hectare, of 13, 35 vierkante kilometer. Het gebied is uitgestrekt over drie bergen; Goats Eye Mountain, The Eagles en Lookout Mountain. 20% van de afdalingen is geschikt voor beginners, 55% is gemiddeld en 25% is voor zwaar gevorderden.

Een wolf ligt te genieten van het prachtige winterweer.

Een wolf ligt te genieten van het prachtige winterweer.

We zijn onderweg naar Delirium Dive. Het is zo koud dat de sneeuw stroef wordt. Vaart maken is dan ook het devies.  We zijn onderweg zijn naar Delirium Dive, één van de steilste afdalingen ter wereld. We knallen door bossen heen, tussen de bomen terwijl het lichte poeder ons om de oren stuift. Ondertussen kun je zomaar rendieren, herten, wolven, dikhoorn schapen, geiten, allerlei knaagdieren en zelfs grizzly beren tegen kunnen komen. Ware het uiteraard niet dat grizzly’s een winterslaap houden.

We glijden over prachtig geprepareerde pistes, glooiend met ineens een groot verval. Het is heerlijk rustig op de pistes. Wanneer we aankomen bij Delirium Dive blijkt deze helaas gesloten. Balen. Het heeft erg hard gewaaid de afgelopen dagen waardoor het lichte poeder de kom uitgewaaid is. “Dat duurt meestal een paar dagen. Er valt hier meer dan negen meter sneeuw per jaar,” verontschuldigd Shannon zich. Als je de weergoden wilt laten lachen moet je een plan maken.

De schoonheid is bijna ongelofelijk.

De schoonheid is bijna ongelofelijk.

De volgende dag rijden we naar Lake Louise. Lake Louise Mountain Resort ligt verspreid over vier bergen met 140 pistes, daarvan zijn er 77 ongeprepareerd. Het gerucht gaat dat Lake Louise de beste poedersneeuw van het hele Noord-Amerikaanse continent heeft. En inderdaad. Het is godensneeuw om op te surfen. Of je nu aan het boarden of skiën bent. Steve weet waarom: “Champagne powder is droger en luchtiger dan gewone sneeuw. Om een plasje water van 1 centimeter diep te maken heb je 30 centimeter gewone sneeuw nodig. Voor diezelfde hoeveelheid water heb je 76 centimeter champagne powder nodig. Er zit dus heel weinig water in de poeder. De sneeuw in dit gebied ontstaat op grote hoogte waar het heel koud is, hierdoor blijft het droog en licht en niet nattig en zwaar.”

Na deze uitleg schiet hij een maagdelijke poederhelling op. Ik duik achter hem aan. De stuifsneeuw smelt in mijn neus en op mijn warme huid. Licht springend, dansen we naar beneden. Perfecte achtjes achter ons latend. Banff National Park is de bom, is mijn conclusie. En dat poeder? Ik droom er nog iedere nacht van.

 

 

Meer informatie.

Wil je meer weten of Banff en Lake Louise en de andere plekken in Alberta, Canada? Kijk op de site van Alberta. Onze eigen KLM vliegt op Calgary. Tickets heb je al vanaf € 697,-.

Lees meer verhalen op Wideoyster.nl

Ga met ons mee op reis
Wil je de mooiste reisverhalen ontvangen van de beste reisjournalisten -en fotografen? Schrijf je dan nu in.