0%

Een prachtige plantage

Santa Barbara Beach & Golf Resort

1

Ten zuidoosten van Willemstad bevindt zich een beschutte natuurlijke haven. Naast dit Spaanse Water ligt één van de vele oude plantage die Curaçao rijk is. De Santa Barbara Plantage is hét voorbeeld van een groot resort gemeenschap met als hoogtepunt het Santa Barbara Beach & Golf Resort.

Tekst: Marco Barneveld / Fotografie: Rene Koster

Als je onder andere een Old Tom Morris Award en een PGA Tour Lifetime Achievement Award hebt mogen ontvangen én je in de World Golf Hall of Fame hangt, kun je best zeggen dat je niet de minste bent in de wereld van golf. Golfbaan architect Peter Dye is volgens velen het neusje van de allermooiste zalm als het gaat om golfbaan architectuur. Het schijnt dat The Old Querry, zoals de 18-holes golfbaan op de Santa Barbara Plantage op Curaçao heet, één van de favoriete banen van deze golflegende is.

The Old Quarry is prachtig

The Old Quarry is prachtig

Geen vreemd verhaal want The Old Quarry is prachtig. Ook al hou je niet van golf. De combinatie van uitzichten over de azuurblauwe Caribische Zee, de Tafelberg en de ruige natuur zijn de ingrediënten van dit golfpark. De natuurlijke begroeiing is zoveel mogelijk gelaten zoals die was. De aanplanting op het terrein bestaat uit volgroeide cactussen en palmen. De afslag, met vol zicht op de Caribische Zee, is al adembenemend. Vervolgens speel je landinwaarts, waar de Tafelberg waakt over de golfbaan en je uitkijkt over de jachthaven en het Spaanse Water, één van de zes natuurlijke havens van Curaçao. Het is een heus meesterwerk zoals Dye de natuur heeft laten opgaan in de golfbaan. De baan is in mei 2010 geopend en is onderdeel van de Santa Barbara Plantage. Een 600 hectare groot luxe resort gemeenschap op 25 minuten rijden van de Curaçaos hoofdstad Willemstad. Hier vindt je ook jachthaven Seru Boca Marina.

De Seru Boca Marina jachthaven biedt drijvende afmeerplekken.

De Seru Boca Marina jachthaven biedt drijvende afmeerplekken.

Deze jachthaven biedt drijvende afmeerplekken voor 128 boten tot 150 voet lang. Aan de haven liggen ook de luxe villa’s van het Sera Boca Estate, een gated community op de plantage. De inwoners mogen gebruik maken van Het Santa Barbara Beach & Golf Resort. Dit luxe 350 kamers tellende resort heeft alles wat je maar wenst: onafgebroken uitzicht over het water aan drie kanten, witte zandstranden, een full service Atabei Spa, 24-uurs fitness centrum, drie buitenzwembaden, duik- en watersport faciliteiten en 3500 vierkante meter aan vergaderzalen, zowel binnen als buiten met een service die ervoor zorgt dat iedere gast zich een filmster waant. Het hotel heeft drie restaurants waarvan SHORE waarschijnlijk één van de beste op het hele eiland is. Het marmer dat overal in het hotel te vinden is, is afkomstig uit de steengroeve waarop de golfbaan is aangelegd. Ieder jaar vinden er verschillende sportevents plaats op en rond het resort. Zo stond Curaçao afgelopen januari bijvoorbeeld in het teken van de vijfde Heineken Regatta waar meer dan driehonderdvijftig schepen in alle klassen aan meedoen. Op dit moment zijn de eigenaren van de Santa Barbara Plantage steeds verder hun blauwdruk voor de verdere ontwikkeling van het immense grondgebied uit aan het rollen. Er zijn verregaande plannen voor de ontwikkeling van nog een jachthaven in Fuikbaai, een natuurlijke haven ten Oosten van het Spaanse Water dat ook tot het grondgebied van de plantage hoort.

Goddelijke amuses bij SHORE

Goddelijke amuses bij SHORE

Vanaf het resort is Fuikbaai echter niet te bereiken. Alhoewel de wegen er al wel liggen, is dat gedeelte van de Santa Barbara Plantage nog niet open voor het publiek. Hier rijden de zware vrachtwagens gevuld met fosfaat dat gewonnen wordt op de Tafelberg af en aan en wordt het terrein langzaam klaargemaakt voor verdere bebouwing. De Santa Barbara Plantage grenst aan Oostpunt. Een stuk privé grond dat nog vele malen groter is dan de Santa Barbara Plantage en dat sinds jaar en dag verboden toegang is voor iedereen. Maar dat gaat veranderen nu ook voor dat gedeelte van het eiland groen licht gegeven is voor voorzichtige en duurzame toekomstplannen. Daarmee is de Oostkant van Curaçao vol in ontwikkeling met de Santa Barbara Plantage en het bijhorende resort de komende jaren als parel in de kroon.

Voor meer informatie: www.santabarbararesort.com. Reserveringen en inlichtingen over ligplaatsen in de Sera Bocu Marina via havenmeester Cees de Jong. Email: cdejong@santabarbaraplantation.com.

 

Ga met ons mee op reis
Wil je de mooiste reisverhalen ontvangen van de beste reisjournalisten -en fotografen? Schrijf je dan nu in.