0%

Haaien helpen met toerisme

4
Haaientoerisme zorgt per jaar voor honderden miljoenen dollars aan inkomsten wereldwijd. Steeds meer reisbureaus bieden activiteiten aan waardoor toeristen in de buurt kunnen komen van haaien en roggen. Variërend van de dieren bekijken vanaf een boot tot het duiken en snorkelen met haaien en roggen en zelfs haaien bekijken vanuit een kooi.
 
Drie organisaties die zich inzetten voor deze bijzondere zeedieren, namelijk Project AWARE®, WWF en The Manta Trust, hebben nu een speciale gids gelanceerd. Deze gids helpt de reisbureaus om hun klanten een veilige, duurzame en verantwoorde haaienervaring aan te bieden. Fijn voor de toeristen en goed voor de haaien.
Je hebt geen duikbrevet nodig. De kooi hangt net onder water.

Je hebt geen duikbrevet nodig. De kooi hangt net onder water.

 Dr Andy Cornish, internationaal haaienexpert van WWF; “Verantwoord haaientoerisme is steeds belangrijker geworden bij het beschermen van haaien. Als het goed wordt georganiseerd, zorgt het voor alternatieve inkomstenbronnen voor lokale toerismebedrijven. Men leert zo ook dat levende haaien uiteindelijk meer opbrengen dan dode haaien. En als men de waarde van levende gezonde haaien ziet, zet men zich ook actiever in voor bescherming. Helaas gaan er nu nog veel dingen mis. De dieren worden soms nog opgejaagd en verstoord en ook de inkomsten komen niet altijd ten goede aan de haaien en aan de mensen die zich ervoor inzetten. De gids moet hierin verandering brengen.”
Het team van White Shark Projects in actie

Het team van White Shark Projects in actie

 Ga je zelf haaien spotten en wil je meehelpen met tellingen? Kijk dan eens op eShark en Shark Base. Een geweldig bedrijf in Gansbaai in Zuid-Afrika om met haaien te duiken is White Shark Projects.
Download hier de volledige gids.
Ga met ons mee op reis
Wil je de mooiste reisverhalen ontvangen van de beste reisjournalisten -en fotografen? Schrijf je dan nu in.