0%

Moderne Middeleeuwse Magie

Enerverend Estland

4

Als geen ander Oost-Europees land vieren de Esten hun op Rusland herwonnen vrijheid. Tallinn bruist en borrelt. Maar ook het platteland, van dit qua oppervlakte even grote land als Nederland, floreert. Een land met een bijzonder verleden én cultuur. Een fijne keuze voor een weekend weg. Zeker omdat het maar twee uur vliegen is.

Tekst: Walter de Vries | Fotografie: Wouter Jansen

Als een onneembare vesting verrijst op een heuvel de door een dikke stadsmuur omgeven hoofdstad van Estland, Tallinn. Aan de voet van de oude stad ligt de haven, vanwaar ferry’s de 46 mijl lange overtocht naar Helsinki in 2 tot 2/12 uur overbruggen. Ingeklemd door deze enorme zeeschepen ligt de Old City Marina die biedt plaats aan 110 boten en vooral in de zomermaanden druk wordt bezocht. De ernaast gelegen overdekte Harbour Market, Sadam Trug, biedt naast de dagelijkse producten ook rijk gevarieerde afdeling vis met ook een grote hoeveelheid traditionele gerechten, waaronder de befaamde ingemaakte haringen in diverse smaken. Je zult er ook versteld staan door de vele soorten wodka’s die er worden verkocht.

Tallinn is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

Tallinn is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa.

De markt is ook een populair adres voor de lokale bevolking om er boodschappen te doen. Verder naar het westen bevindt zich de oorspronkelijke vismarkt waar elke zaterdag een grote hoeveelheid vissen uit voornamelijk de Oostzee worden verhandeld. De markt is tevens het startpunt van de in 2011 aangelegde Culture Mile, een wandel- en fietspad dat vlak langs de voormalige visserswijk Kalamaja de kustlijn volgt. De houten visserswoningen zijn vrijwel allemaal gerestaureerd en van een kleurtje voorzien. In de loodsen bevinden zich nu diverse musea. Aan de kop staat het in 2012 geopende Lennusadam Seaplane Harbour, waar in de voormalige hangar het Maritiem Museum is gehuisvest en is genomineerd als Europa’s beste nieuwe museum van 2014. In het museum en langs de kade zijn tientallen traditionele boten te zien als ook diverse zeilboten die Estland tijdens verschillende regatta’s en andere zeilevenementen medailles hebben opgeleverd. De zeilsport zoals we die nu kennen is in Estland relatief jong. Tijdens de Sovjettijd was het slechts een enkeling die toestemming kreeg om er te zeilen, dit vanwege de angst dat men zou vluchten. De enige keer dat er in die periode werd gezeild, was tijdens de Olympische Spelen van Moskou in 1980, toen in Tallinn het onderdeel zeilen werd afgewerkt. De Olympische haven Pirita ligt ten oosten van de stad en is nu een jachthaven.

Tijdens de Sovjettijd was het slechts een enkeling die toestemming kreeg om er te zeilen.

Tijdens de Sovjettijd was het slechts een enkeling die toestemming kreeg om er te zeilen.

Tallinn heeft een van de oudste en best bewaarde middeleeuwse centra van Europa. Zodra je een van de poorten bent gepasseerd kom je in de oude binnenstad Vanalinn. Wandelend door het centrum waan je jezelf in een ver verleden. De stad werd in 1230 gesticht en trad in 1252 tot de Hanze toe. Ze werd al snel een van de meest welvarende steden van de Oostzee. De hoge stadsmuur met diverse uitkijktorens, kronkelende steegjes die uitkomen op het centrale plein met het stadshuis, glanzende kinderkopjes, oude kerken en tal van fraai gerestaureerde en kleurrijk geverfde panden dragen allemaal bij aan de middeleeuwse sfeer. Overdag kuieren duizenden toeristen langs de vele boetieks, terwijl tegen de avond ook de plaatselijke bevolking zich mengt in de talloze bars en restaurants. Jong en oud genieten er van hun herwonnen vrijheden tijdens het drukke nachtleven waar het bier en de wodka rijkelijk vloeien.

Estland viert nog iedere dag dat ze niet meer bij de Sovjetunie horen.

Estland viert nog iedere dag dat ze niet meer bij de Sovjetunie horen.

Buiten het centrum ligt in een groot park het Kadriorg Paleis, dat in 1718 voor tsaar Peter de Grote werd gebouwd en een juweel van barok architectuur is. Het is niet groot, maar de talrijke barok elementen zijn een lust voor het oog. Het paleis is tegenwoordig het onderkomen voor de kunstcollectie van voor de onafhankelijkheid van 1918. Het oorspronkelijke landhuisje waar de tsaar verbleef voordat het paleis af was, is tegenwoordig ook een museum. De grote trots van Estland op het gebied van kunst is het Kumu Museum. Toen het museum in 2006 werd geopend stond de internationale kunstwereld perplex. Dat zo’n jong land zoveel geld en energie stak in het laten zien van hun eigen kunst. Naast de hedendaagse kunst zijn er ook veel kunstwerken te zien uit de achttiende eeuw tot aan het einde van de vorige eeuw. In de straten rondom het park bevinden zich diverse bars en restaurants, waarvan de terrassen tijdens mooi weer druk bezocht zijn.

Strakke architectuur bij de moderne gebouwen in Tallinn.

Strakke architectuur bij de moderne gebouwen in Tallinn.

De andere delen van Tallinn die zich buiten de stadsmuren bevinden hebben hun belangrijkste groeiperiode gehad ten tijde van de Sovjet-Unie. De Russen hebben Tallinn in enkele decennia omgebouwd tot een Sovjet bolwerk. In een rap tempo is men nu bezig talrijke gebouwen uit die periode neer te halen en te vervangen voor nieuwe. Voor architecten is het land een waar paradijs, waar volop wordt geëxperimenteerd. Pre-Sovjet panden worden vaak gespaard, waardoor interessante wijken zijn ontstaan waar oud en nieuw goed samenkomen. Zo is bijvoorbeeld het Rotermanni kwartier, waar aan voormalige fabrieksgebouwen moderne stadsarchitectuur is toegevoegd, omgetoverd tot een hippe stadswijk.

Hier is de zogenaamde Cultuur Mijl aangelegd, een wandel- en fietspad dat de kustlijn volgt en waaraan diverse musea liggen. Aan het begin ligt in een voormalig fabriekspand het EKKM, het Museum voor Hedendaagse Kunst van Estland, opgezet door de kunstenaars Marco Laimre en Neeme Külm. Het gekraakte pand is alleen van april tot oktober geopend, aangezien het nog geen verwarming heeft. Behalve exposities worden er ook dance-events en performances georganiseerd. De Cultuur Mijl wordt begrensd door de voormalige visserswijk Kalamaja vol traditionele houten huizen waar diverse kunstenaars wonen.

De voormalige visserswijk Kalamaja.

De voormalige visserswijk Kalamaja.

Zodra het na een lang koude winter (het kan er tot 45 graden vriezen) weer wat warmer wordt lopen de stranden rond Pärnu langzaam vol. De zomerhoofdstad van Estland ligt in een kleine baai aan de Golf van Riga en is een populaire bestemming bij lokale bevolking en bij toeristen uit de buurlanden. Er is een 10 km lang wit zandstrand beschermd door enkele lage duinen. Als voormalige Hanzestad heeft ze een mooi oud centrum met in de zomermaanden een druk nachtleven. Bij de haven van Pärnu bevindt zich ook een moderne jachthaven. De Golf van Riga heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een waar zeilparadijs. Een hoogtepunt is de jaarlijkse Pärnu Sailing Week met talrijke internationale deelnemers. Wie na een inspannende dag wil relaxen, moet een bezoek brengen aan een van de vele spa’s, waar de stad sinds het begin van de 19de eeuw bekend om staat.

Vissers op Muhu.

Vissers op Muhu.

Van de 1521 eilanden die er ten westen en noorden van Estland liggen en waarvan de meeste onbewoond zijn, mag je Muhu zeker niet overslaan. Het ligt vlak voor de westkust en is met een oppervlakte van nog geen 200 km2 is het drie na grootste eiland. De schitterende natuur met uitgestrekte bossen en weilanden waar nog enkele tientallen met uitsterven bedreigde Estse paarden leven en enkele traditionele vissersdorpen geven je een goed idee van het lokale plattelandsleven. Maar wellicht de belangrijkste reden voor een bezoek is Pädaste Manor met als gastheer de Nederlander Martin Breuer. Samen met zijn partner kocht hij dit uit de 17de eeuw daterend landgoed, dat rond de 20ste eeuw in de Jugendstil werd verbouwd, en maakte er een schitterend hotel van. Reden te meer is om er in het restaurant Alexander te eten, dat de laatste jaren als beste van het land wordt genoemd. In navolging van de inmiddels wereldberoemd Nordic Cuisine, ontwikkeld door de chefs van Noma in Kopenhagen, ontwikkelde Martin met zijn chefs de Estse variant. In deze Nordic Island Cuisine worden de typische kruiden en groenten die alleen op de Baltische eilanden zijn te vinden op creatieve en smaakvolle wijzen in de gerechten worden verwerkt. Inmiddels komen ook talrijke internationale culi’s speciaal voor dit restaurant naar Muhu. Er zijn weinig plekken op deze aardbol waar je zo ongeveer in de middle-of-nowhere kunt genieten van een hoogstaande keuken!

Toeristische Informatie

Hier vind je meer info over Tallinn en Estland

Transport

KLM vliegt vanaf € 190,- dagelijks non-stop in ruim twee uur van Amsterdam naar Tallinn. Alle bekende autoverhuurmaatschappijen zijn er gevestigd. Het wegennetwerk is uitstekend en buiten Tallinn is er weinig verkeer.

Eten en Drinken

Door de eeuwenlange overheersing door buitenlandse mogendheden zijn in de Estse keuken veel Russische, Duitse en Scandinavische invloeden terug te vinden. Overal vind je wel een versie van de blini (pannekoekjes met kaviaar) en diverse maaltijdsoepen van groenten van het seizoen.

Estland heeft een geweldige keuken met Scandinavische en Russische invloeden.

Estland heeft een geweldige keuken met Scandinavische en Russische invloeden.

Al tijdens het ontbijt worden verschillende soorten ingelegde haringen geserveerd. Overal wat bier geschonken en natuurlijk wodka. Een typisch Estse likeur is Vana Tallinn, een zoete kruidendrank. De prijzen voor het eten zijn zeer betaalbaar, ook die in de betere restaurants.

Lees meer reisverhalen via Wideoyster.nl.

 

 

Ga met ons mee op reis
Wil je de mooiste reisverhalen ontvangen van de beste reisjournalisten -en fotografen? Schrijf je dan nu in.