0%

Het Allemansrecht van Zweden

Kamperen waar je wilt

1

Kamperen is geweldig. Toch is het een beetje jammer dat je in de zomervakantie in landen als Frankrijk of Italië hutje mutje op elkaar gepropt staat. Haring aan haring als haringen in een ton. Nee, dan Zweden. Niet alleen heeft het land een waanzinnige hoeveelheid prachtige natuur vol meertjes en vergezichten je mag er ook overal wildkamperen. Dat is een recht. Het Allemansrecht, oftewel Allemansrätten.

Volgende week ga ik met mijn drie zoontjes van 7, 9 en 13 op avontuur in Zweden, in de regio Västmanland om precies te zijn. Onderweg gaan we een aantal dagen wildkamperen. Gewoon, lekker in de natuur een mooie plek uitzoeken, het liefst bij een meertje, tent opzetten en hop dat meer in. Daarna vuurtje stoken en marsmellows roosteren. Ik kan ze al bijna ruiken. Bijna nergens mag dat zomaar, kamperen in het wild. Maar in Zweden is het een recht.

Wie heeft er zin in een duik in een Zweeds meer?

Wie heeft er zin in een duik in een Zweeds meer?

Allemänsrätten is uniek en maakt een belangrijk onderdeel uit van de Zweedse levensinstelling: iedereen heeft het recht om van de natuur van Zweden te genieten. En dat betekent dat het je vrij staat je tent op te zetten waar je wil, een duik te nemen in een willekeurig meertje, te gaan wandelen, paardrijden of varen waar het je mooi lijkt of bloemen, bessen of paddestoelen te plukken uit de vrije natuur.

Natuurlijk zijn er een paar voorwaarden om het Allemänsrätten goed te laten verlopen. Laat je informeren bij het plaatselijke toeristenbureau wat wel en niet mag in de regio, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De natuur in Zweden is wonderschoon en tsjokvol wild.

De natuur in Zweden is wonderschoon en tsjokvol wild.

Het allerbelangrijkste: respect voor de natuur. En dat betekent dat het verboden is om de flora of fauna aan te tasten, te beschadigen of te verstoren. Laat de plek waar je recreëert precies zo achter als je ‘m aangetroffen hebt: dus neem alles mee. Met name afval uiteraard.

Als je ergens vrij in de natuur wilt kamperen, is dat vaak geen enkel probleem. Ook niet als het land aan iemand toebehoort. Maar dat is niet toegestaan zonder toestemming van de eigenaar van het land. Dus kijk even goed om je heen of je niet op een stuk land begeeft dat bijvoorbeeld duidelijk ingehekt is. Dat geeft vaak al aan dat het land privé eigendom is. Zonder toestemming van de eigenaar is het niet toegestaan de nacht door te brengen of te recreëren op het land van iemand anders.

Kamperen in het wild. Het mag in Zweden. Foto: Henrik Trygg

Datzelfde geldt voor het plukken van bloemen, planten en producten uit de natuur. Bekijk eerst of het land waarop je je begeeft niet eigendom is van iemand (want dan zijn ook de planten, bloemen en vruchten zijn eigendom) en pluk nooit beschermde plantensoorten zomaar uit de grond.

Kamperen met je eigen kampvuur

Als je ergens de nacht wilt doorbrengen op een mooi plekje, dan kun je daar je tent, camper of caravan neerzetten. Dat is toegestaan voor 24 uur. En wat is er romantischer dan ’s avonds bij je eigen kampvuur te zitten? Open vuur is toegestaan, mits je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Kies een plek waarbij je de natuur niet beschadigt en informeer van te voren of open vuur wegens langdurige droogte niet tijdelijk verboden is. Je mag takken en twijgen die op de grond liggen gebruiken voor je kampvuur, het is niet toegestaan om bomen om te kappen of takken af te breken. Maak nooit een vuur direct op de kale rotsen: ze kunnen barsten door de hitte.

Vuur stoken mag. Maar wees wel verstandig en veilig.

Vuur stoken mag. Maar wees wel verstandig en veilig.

Heb je een hond? Geen probleem, ook die mag vrij loslopen in de natuur. Mits je je hond zelf goed onder controle hebt. Beperkingen liggen er meer in de bewoonde delen. Let wel op: Zweden kent een jachtseizoen. Laat je hond nooit vrij rondrennen in jachtgebieden.

Het is je eigen verantwoordelijkheid op de hoogte te zijn van de exacte regels rondom het allemansrecht. Maar eigenlijk klinken de meeste voorwaarden meer dan redelijk. En dus blijft er maar één ding over: Ik ga met mijn drie mannen lekker genieten van dit unieke recht en genieten van de vrije natuur die Zweden te bieden heeft.

Lees meer reisverhalen op Wideoyster.

Ga met ons mee op reis
Wil je de mooiste reisverhalen ontvangen van de beste reisjournalisten -en fotografen? Schrijf je dan nu in.